Domaine Luc Pirlet


Vanaf 1995 pas is de uit België afkomstige Luc Pirlet zijn droom gaan waarmaken in het zuiden van Frankrijk. Na vele jaren ervaring in Champagne is deze bevlogen Belg wijngaarden gaan aanplanten in de Languedoc. Naast de eigen wijngaarden heeft hij een zeer goede samenwerking met een groot aantal druiventelers in de regio om aan de volumes te kunnen voldoen die Pirlet produceert. De wijngaarden voor de Clémentine en de Zinc liggen op hellingen in de kuststreek waar de bodem bestaat uit een mengsel van kalksteen en klei. Het bijzondere van deze grote producent is dat alle druiven met de hand worden geoogst om zo alleen het beste en meest rijpe fruit te oogsten. Het ultramoderne wijnbedrijf maakt gebruik van de nieuwste apparatuur op het gebied van persen, vergisten en rijpen. temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks garanderen de frisheid en zuiverheid tijdens de vergisting waarna een diversiteit aan wijnen overgaat in Frans eiken vaten voor rijping. Afhankelijk van de wijn vergist een deel op eiken en een deel uitsluitend op RVS. De kwaliteit die deze producent nastreeft is buitengewoon!, zeker gezien het volume en het uiteindelijke prijsniveau. De wijnen worden Wereldwijd geschonken in Toprestaurants en Hotels waar de wijnliefhebbers altijd wel een stijl vinden die hem of haar past. Naast de stille wijnen heeft Pirlet ook een zeer bijzondere Mousserende wijn, de Crémant de Limoux. Deze Topper doet niets onder voor de grote Champagnes gezien de vinificatie identiek is en Luc een lange voorgeschiedenis kent uit deze regio.


Domaine Astruc


De geschiedenis gaat terug naar het jaar 1862, het jaar dat Jean Astruc (een koetsier uit Limoux) zijn droom ging waarmaken door 12 h.a. wijngaarden aan te kopen in de regio Malras.  In de opvolgende jaren groeide het bedrijf ondanks de 1e Wereldoorlog uit tot meer dan 30 h.a. Nadat de zoon van Pierre, Jacques Astruc zijn studie heeft afgerond keert hij terug naar het Domaine om samen met zijn vader het bedrijf verder uit te bouwen. Inmiddels is het bedrijf één van de toonaangevende moderne wijnbedrijven in ze regio met ruim 21.000 hectoliter wijn afkomstig van ruim 400 h.a. wijngaarden. Een samenwerking met ongeveer 100 druiventelers draagt zorg voor deze volumes. In het jaar 2003 heeft het bedrijf de handen ineen geslagen met een andere grote naam uit deze regio, Jean-Claud Mas, van het Domaine Paul Mas. De nieuwe lijn van d'A wijnen is hier als eerste uit voort gekomen.