Cantine Giacomo Montresor


De van origine Franse familie heeft zich halverwege de 19e eeuw gevestigd in Verona.

 

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door twee achterkleinkinderen van de oprichter en zij bezitten 140 h.a. eigen wijngaarden in Veneto. In de loop der jaren heeft het bedrijf de Montresor Group opgericht, die nog eens 4500 h.a. wijngaarden bezit in de meest belangrijke wijngebieden in Italië.

 

Dit geeft ze de mogelijkheid een breed assortiment met wijnen te produceren ui de verschillende appellaties. Friuli, Piëmonte, Trentino, Treviso, Abruzzen, Sicilië, Veneto Campania, Toscane en Emilio Romagna zijn de regio’s waar prachtige wijnhuizen staan die elk op hun eigen wijze het beste volgens de modernste technieken de wijnen  produceren. Handmatige en machinale oogst, Roestvrijstalen tanks voor vergisting en eikenhout voor de opvoeding. Gezien de grote reputatie van het bedrijf staan innovatie op de prioriteitenlijst en handhaven zij de hoogste kwaliteitseisen.

 

Cantine Paradiso


Angelo Paradiso werkte in de 50er jaren voornamelijk als producent voor bulk wijnen. In de loop van de jaren groeide het bedrijf stap voor stap uit tot een grootte dat ook zijn twee zonen en dochter vanaf eind jaren '90 het bedrijf kwamen versterken. Halverwege de 21e eeuw is het bedrijf opgesplitst en is de huidige eigenaar Angelo Paradiso (jr) verder gegaan met de  productie van kwaliteitswijnen en zijn broer en zus hebben zich gericht op de productie van olijfolie. De grote hoeveelheid druiven die nodig zijn voor de productie van de bulk wijnen worden aangekocht van de omliggende druiventelers. De 20 h.a. wijngaarden die de familie zelf in bezit hebben worden gebruikt om de mooiste kwaliteitswijnen te produceren. De druiven waarmee deze wijngaarden in Puglia staan aangeplant zijn: Primitivo (voor het grootste deel), Negroamaro, Malvasia Nera. en een lokale inheemse soort Uva di Troia voor de rode wijnen en de Fiano voor de witte wijn. De druiven worden grotendeels handmatig geoogst waarna de traditionele vergisting plaats vindt in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks.  Een deel van de wijnen rijpt op vaten gemaakt van Frans eiken. De productie van de kwaliteitswijnen richt zich op de herkenbaarheid en typischiteit van het gebied. Warm en Zuidelijk Italië met een tijdige oogst om de frisheid aan de wijnen mee te geven.

Curatolo Arini

Het prachtige Sicilië is het toneel van het in 1875 opgerichte bedrijf Curatolo Arini. Oorspronkelijk maakte het bedrijf uitsluitend Marsala maar in de jaren 70 hebben zij het roer omgegooid en zijn zich mede gaan richten op het produceren van stille wijnen. de druiven die zij hiervoor gebruiken zijn dezelfde als voor de Marsala en komen uit dezelfde wijngaarden, gelegen op ongeveer 500 meter boven zeeniveau. Het kenmerk van streek is een bodem die rijk is aan vulkanisch gesteente met uiteraard een grote invloed van de zee die zorg draagt voor de zilte aroma's van de wijnen.  Er wordt gebruik gemaakt van de druivensoorten, Grillo, Inzolia en Catarratto voor de witte wijnen en de Nero d'Avola en Nerello Mascalesa voor de rode.  gezien de stijle ligging van de wijngaarden worden de druiven met de hand geoogst wat erg arbeidsintensief is maar wel zorgt  voor een perfecte selectie van de meest rijpe druiven. Het wijnbedrijf is ondanks de inmiddels 5e generatie modern en voorzien van de meest geavanceerde productietechnieken. Kwaliteit staat bij deze familie bovenaan de eisenlijst, zowel in de wijngaarden als in de winery. In de kelders liggen de wijnen te rijpen op vaten gemaakt van Frans en Amerikaans eiken. Naast de kwaliteitswijnen danken zij ook hun reputatie nog aan het produceren van een diversiteit aan prachtige Marsala,