Dominio de Punctum


Het jonge organisch werkende bedrijf Dominio de Puncum is in 2005 opgericht. De warme regio La Mancha kenmerkt zich door een continentaal klimaat, (9 maanden winter en 3 maanden extreem warme zomer). Het bedrijf heeft als doel op biodynamische wijze wijnen te produceren. “Organisch” wil volgens Dominio de Punctum zeggen; volledig zonder Chemicaliën. Daarnaast is het biodynamisch werken in de wijngaarden een groot ecosysteem. Naast de druivenstokken leven er in de wijngaarden, insecten, vogels en andere planten en micro-organismen in de grond die bijdragen aan het welzijn van de wijngaard, en uiteindelijk dus ook aan de kwaliteit van de wijn.

 

De keuze van de diversiteit aan bekende en minder bekende druivenrassen maakt dit bedrijf uniek. Zo staat er natuurlijk de bekende Tempranillo maar verrassend genoeg ook Petit Verdot, een druivensoort die oorspronkelijk uit Bordeaux  komt maar daar niet altijd goed rijp wordt. De warme zomers van La Mancha zorgen er voor dat deze druif hier optimaal rijp kan worden geoogst, veelal in de koele nachten in september en oktober. Een ander buitenbeentje in de druif selectie is hier de Viognier, een druif die al prachtige resultaten heeft laten zien in warme gebieden als Californië, Australië en Zuid-Afrika. Zeker dus geen vreemde keuze gezien deze hier uitstekend rijpt en ook nog eens zijn frisheid weet te behouden.

 Andere bekende druivenrassen zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en de minder bekende Graciano voor rood en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit.

 

CVNE


Het wijnbedrijf CVNE (La Compañia del Norte de España) is familiebezit sinds 1879. De broers Eusebio en Raimundo Real de Asúa liggen aan de bakermat van dit bedrijf. Als één van de weinige bedrijven staat inmiddels 5e generatie van de familie aan het roer. De oorspronkelijke vestigingsplaats, Barrio de la Estaciòn bevindt zich in de Rioja Alta vlak naast het station, dit on de wijnen makkelijk te kunnen vervoeren. Tegenwoordig bestaat het wijnhuis uit vier wijngaarden met elk verschillende merken.

 

Cune en Monopole zijn ontstaan bij de originele Cune winery dat gebouwd is in 1879 in het dorp Haro, in een sub regio van Rioja Alta. De 545 h.a. wijngaard zijn goed voor 50% van de totale productie van de Cune wijnen. De bodem bestaat voor een groot deel uit kalkhoudende klei, klei en alluviale grond. Het klimaat is deels Atlantisch en deels mediterraan. De wijnen worden op traditionele wijze geproduceerd met de nieuwste technologieën met een stijl die past bij het huidige smaakprofiel van de nieuwe generatie wijndrinkers. Nationaal en Internationaal haalt het bedrijf prachtige prijzen met de geproduceerde wijnen.